Zestien kandidaten voor Europees Erfgoedlabel

Image
Afbeelding

Zestien kandidaten voor Europees Erfgoedlabel

Een internationale jury van experts adviseerde de Europese Commissie vandaag om zestien plekken een Europees Erfgoedlabel te geven.

Het label draagt bij aan de zichtbaarheid van plaatsen en gebouwen die belangrijk zijn voor de geschiedenis en de ontwikkeling van de Europese Unie.

Aan deze tweede selectieronde voor het Europees Erfgoedlabel deden de volgende landen mee: België, Bulgarije, Duitsland, Tsjechië, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Italië, Cyprus, Letland, Litouwen, Hongarije, Malta, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië en Slowakije. De jury beoordeelde in totaal 36 voordrachten en keek kritisch naar de mate waarin een plek een Europese dimensie vertegenwoordigden.

Geselecteerd zijn onder andere het klassieke hart van Athene inclusief de Acropolis, de historische scheepswerf van Gdansk, de abdij van Cluny, het Franja Partizanenziekenhuis en het Robert Schumanhuis. De Europese Commissie zal in februari 2015 een besluit nemen over deze juryselectie. De officiële uitreiking van de labels vindt plaats op 16 april 2015 in Brussel.

 Nederland mocht deze ronde geen kandidaten voordragen, maar is wel in de volgende ronde weer aan de beurt. Dan kan maximaal één Nederlandse plaats het label krijgen. Twee plaatsen in Nederland ontvingen in 2014 een Europees Erfgoedlabel, het Vredespaleis en Kamp Westerbork. Nederlandse kandidaten hebben nog tot medio 2016 om een aanvraag voor te bereiden. DutchCulture kan u hierover adviseren.

Meer informatie over het Europees Erfgoedlabel en de Nederlandse deelname.
 

Did you find this information useful?
0