Positief advies voor erfgoedlabel SCHUNCK*

Image
Afbeelding
Discipline
Erfgoed

Positief advies voor erfgoedlabel SCHUNCK*

Volgens de Raad voor Cultuur kwalificeert Schunck in Heerlen zich voor een Europees Erfgoedlabel.

De gemeente Heerlen heeft positief advies gekregen van de Raad van Cultuur op haar aanvraag voor het Europees Erfgoedlabel met SCHUNCK* Glaspaleis als narratieve krachtcentrale voor de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS). Op 28 februari bespreekt de ministerraad het advies en volgt een besluit over de Nederlandse nominatie voor het label.

In januari 2015 beoordeelde de Raad voor Cultuur een aanvraag van Huis Doorn als kwalitatief onvoldoende. Omdat Nederland hierdoor geen kandidaat zou kunnen voordragen in Brussel, adviseerde de Raad om de aanvraagprocedure voor het erfgoedlabel opnieuw open te stellen. De gemeente Heerlen besloot in het kader van het herdenkingsjaar van de mijnen (M2015) een aanvraag in te dienen.

Verhaal van de Europese mijnbouw
De geschiedenissen van het voormalige warenhuis in het Glaspaleis, tegenwoordig SCHUNCK*, en het nabij gelegen Huis de Luijff zijn nauw verbonden met die van de mijnstad Heerlen en de ontwikkeling van de Europese mijnbouw. Huis de Luijff speelde een rol bij de oprichting van de EGKS, de voorloper van de Europese Unie, maar heeft geen publieke functie. De gemeente geeft daarom het gebouw SCHUNCK* een centrale rol bij het vertellen van het verhaal over de Euregionale mijnstreek: de Europese en regionale geschiedenis samen met persoonlijke levensverhalen van mijnwerkers. Hiervoor ontwikkelt SCHUNCK* onder meer innovatieve en educatieve programma’s voor bezoekers en scholen en een digitale portal.

Het Europees Erfgoedlabel wordt jaarlijks toegekend door de Europese Commissie en draagt bij aan de zichtbaarheid van plaatsen en gebouwen die belangrijk zijn voor de geschiedenis en de ontwikkeling van de Europese Unie.

Advies Raad voor Cultuur voor de aanvraag SCHUNCK* Glaspaleis als narratieve krachtcentrale voor de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS)

Did you find this information useful?
0