Hoe veerkrachtig is de arbeidsmarkt voor cultuur in Europa?

Image
Afbeelding
Caption
De oude Bata fabriek in Tsjechië biedt tegenwoordig onderdak aan expositieruimten en film- en theaterzalen. Het Bata Institute vormt onderdeel van een creatief cluster rond Zlín.
Authors
Batuv Institute

Hoe veerkrachtig is de arbeidsmarkt voor cultuur in Europa?

In opdracht van de Europese Commissie onderzocht het European Export Network on Culture de staat van de culturele werkgelegenheid in de EU.

Hoe heeft de culturele en creatieve sector (CCS) de economische crisis doorstaan en welke vooruitzichten kunnen we daar uit afleiden? Het European Expert Network on Culture (EENC), een pool hooggekwalificeerde deskundigen op het gebied van cultuurbeleid uit verschillende Europese landen, bracht de ontwikkelingen in de culturele werkgelegenheid in de Europese lidstaten in kaart met behulp van de meest recente beschikbare gegevens.

Door het arbeidsintensieve karakter van de CCS's werd de sector aanvankelijk minder geraakt door de economische crisis die geen enkele Europese lidstaat onberoerd heeft gelaten. In de nasleep van de crisis verandert echter ook het karakter van het cultuurbeleid in veel landen en staat de culturele arbeidsmarkt in veel landen opnieuw onder druk.

De delen van de sector die vooral afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van publieke middelen voor cultuur krijgen te maken met soms forse verschuivingen in prioriteiten in het cultuurbeleid en bezuinigingen. Vooral jonge professionals komen steeds moeilijker aan een betaalde baan in de cultuursector. Groei van werkgelegenheid, juist voor jonge creatieve professionals, doet zich wel voor op nieuwe dynamische deelgebieden waar ICT in combinatie met een creative, design en digital media gerelateerde app-economy in opkomst is.

Het rapport beschikbaar op de EENC website (PDF, EN, 208 pagina's)

 
 

Did you find this information useful?
0