Evaluatie Internationaal Cultuurbeleid

Image
Afbeelding
Caption
Happy Street, the Pavilion of the Netherlands at World Expo 2010 Shanghai. Architect: John Körmeling.
Authors
John Körmeling

Evaluatie Internationaal Cultuurbeleid

De Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie is gestart met een doorlichting van het Internationaal Cultuurbeleid (ICB).

De beleidsdoorlichting ICB bestrijkt de periode 2009-2014 en heeft betrekking op zowel het aandeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken als dat van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Sinds 1997 is het ICB een gezamenlijke verantwoordelijkheid van beide ministeries.

De beleidsdoorlichting wordt uitgevoerd door de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB), onderdeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Bij de uitvoering van de evaluatie maakt IOB gebruik van externe deskundigen. Daarnaast is een referentiegroep samengesteld waarin naast externe deskundigen ook belanghebbenden binnen de ministeries zitting hebben.

De evaluatie beoogt een antwoord te geven op de vraag welke bijdrage de door de overheid gefinancierde ICB-interventies hebben geleverd aan het versterken van het internationaal niveau van Nederlandse topinstellingen en de bekendheid en (markt)positie van Nederlandse cultuur in het buitenland. De IOB kijkt onder meer naar de wijze waarop in de afgelopen jaren de verschillende rollen zijn ingevuld en de mate waarin activiteiten het gewenste resultaat hebben gehad. Ook onderzoekt de IOB in een aantal landenstudies onder andere de bekendheid en waardering van Nederlandse cultuur.

De laatste beleidsdoorlichting van het ICB (uitgevoerd door IOB) stamt uit 2001 en bestrijkt de periode 1997-2000. De ICB beleidsdoorlichting 2009-2014 wordt naar verwachting in november 2015 gepubliceerd. De inzichten uit deze beleidsdoorlichting (en de hiervoor uit te voeren landenstudies) worden tevens gebruikt voor een syntheserapport over de Nederlandse reputatie in het buitenland dat in 2016 verschijnt.


 

Did you find this information useful?
0