BesteBuren krijgt vorm. Eerste selectie projecten bekend

Image
Afbeelding

BesteBuren krijgt vorm. Eerste selectie projecten bekend

De BesteBuren programmaraad heeft de eerste 48 projecten geselecteerd voor het programma van het Nederland-Vlaanderenjaar in 2015.

2015 is het jaar van BesteBuren, een jaar waarin Vlaams-Nederlandse creativiteit en culturele samenwerking gevierd wordt. Om de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen te stimuleren hebben de Vlaamse en de Nederlandse overheid een matchingfonds gecreëerd om nieuwe culturele projecten te ondersteunen. De eerste aanvraagronde eindigde op 1 oktober jl. en resulteerde in 147 aanvragen.

De BesteBuren programmaraad selecteerde 48 projecten, die gezamenlijk 254.000 euro uit het BesteBuren matchingfonds ontvangen. De overige projecten zijn nog steeds uitgenodigd om mee te doen aan het programma.

Cees de Graaff, directeur DutchCulture over de selectie: “BesteBuren gaat over cultuur in de breedste zin van het woord. Deze eerste selectie onderstreept dit. We kregen veel meer inzendingen dan verwacht en de kwaliteit was hoog. BesteBuren ontwikkelt zich zoals we hadden gehoopt na lancering van de eerste oproep: een programma variërend van klassiek tot cutting edge, van highbrow tot volkscultuur, en alles er tussen in – en met kansen voor de toekomst."

Projecten
De geselecteerde projecten zijn afkomstig uit uiteenlopende disciplines: beeldende kunst, theater, dans, muziek, community arts, design, erfgoed, literatuur, film, nieuwe media, circus en cross sectoraal. Er is een nadruk op jonge makers en innovatie. De projecten vinden plaats door heel Nederland en Vlaanderen, onder andere in Eindhoven, Haarlem, Groningen, Rotterdam, Maastricht, Den Haag, Antwerpen, Gent en Brussel.

Een paar opvallende projecten: een samenwerking tussen Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Design Museum in Gent; een programma voor internationaal opererende makers en programmeurs van Operadagen Rotterdam samen met Opera XXI uit Antwerpen; en een genre-overschrijdend samenwerkingsproject waar het artistiek verleden van de Lage Landen in een nieuwe jasje wordt gestoken door Stichting Urban Stylistix en Street Art Belgium.

Overzicht gehonoreerd projecten BesteBuren - eerste ronde (pdf)

Dorian van der Brempt, directeur deBuren: “Vlaanderen en Nederland zijn voor elkaar het binnenste buitenland. BesteBuren, dat ben je niet automatisch, dat word je elke dag een beetje meer.”

Het BesteBuren-jaar begint op 8 februari 2015 en loopt door tot 14 februari 2016. De website www.besteburen.eu wordt binnenkort gelanceerd.

BesteBuren in één oogopslag. Illustratie Tjarko van der Pol
Illustratie: Tjarko van der Pol

Did you find this information useful?
0