Symposium Nederlandse kunst in de wereld

Image
Afbeelding
Caption
Op 2 juni verschijnt bij Vantilt het boek Nederlandse kunst in de wereld: literatuur, architectuur en beeldende kunst 1980-2013.
Authors
Joseph Plateau
Vantilt

Symposium Nederlandse kunst in de wereld

DutchCulture organiseert in 2015 een serie themabijeenkomsten. De eerste op 2 juni staat in het teken van succesfactoren van Nederlandse kunst in de wereld.
Date(s)

Het symposium wordt georganiseerd in samenwerking met de Boekmanstichting, de Akademie van Kunsten en Ton Bevers (Erasmus Universiteit Rotterdam).

Aanleiding is de publicatie van Nederlandse kunst in de wereld: literatuur, architectuur en beeldende kunst 1980-2013, van auteurs Ton Bevers, Bernard Colenbrander, Johan Heilbron en Nico Wilterdink bij uitgeverij Vantilt. Dit boek is het resultaat van een omvangrijke en diepgaande studie naar de zichtbaarheid en waardering van Nederlandse literatuur, architectuur en beeldende kunst in het buitenland.

De conclusies van het onderzoek zijn niet alleen van betekenis voor de drie onderzochte disciplines, maar ook van belang voor een reflectie op internationalisering in andere delen van de cultuursector en de ontwikkeling van toekomstig cultuurbeleid. Tijdens het symposium proberen we met een reeks uiteenlopende sprekers een aantal van de conclusies te vertalen in concrete adviezen voor de kunstpraktijk en overheidsbeleid op alle niveaus.

Programma
Moderator Katinka Baehr interviewt auteur Ton Bevers over zijn belangrijkste bevindingen in het boek. Wat viel hem op als het gaat om de internationale zichtbaarheid en de waardering van Nederlandse kunst en welke factoren zijn volgens hem bepalend voor de positie van Nederlandse kunst in de wereld?

Na het interview volgen drie panelgesprekken over conclusies in het boek.

  • Duitsland: dé springplank voor een succesvolle internationale carrière? Met onder andere Jurriaan Benschop (schrijver en kunstcriticus, woont en werkt in Berlijn), Inez Boogaarts (secretaris/directeur RRKC, voormalig cultureel attaché in Düsseldorf, voormalig directeur SICA) en Shirley den Hartog (manager Erwin Olaf).
  • Nederland moet reizen en culturele immigratie stimuleren. Met onder andere Jan Zoet (directeur Theaterschool Amsterdam en voormalig directeur Rotterdamse Schouwburg) en Caroline Bos (mede-oprichter UNstudio en Principal Urban Planner).
  • Publiek of privaat gefinancierd? Wat bieden de instrumenten van het (internationaal) cultuurbeleid en moeten we niet vooral onze concurrentiepositie in het private circuit verbeteren? Met onder andere Andreas Blühm (directeur Groninger Museum) en Lex ter Braak (directeur Jan van Eyck Academie, voormalig directeur Fonds Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst).

Bent u programmeur, auteur, curator, kunstenaar, architect, vormgever, artistiek of zakelijk leider? Draagt u bij aan de internationale ambitie en strategie van uw organisatie of werkt u op het terrein van het internationaal cultuurbeleid? Dan nodigen wij u van harte uit voor dit symposium en deel te nemen aan het gesprek over strategieën die bijdragen aan de Nederlandse culturele zichtbaarheid in de wereld.

Praktische informatie
Datum: dinsdag 2 juni 2015
Tiijd: 15.30 - 17.00 uur (inloop vanaf 15.00 uur)
Locatie: Compagnietheater, Kloveniersburgwal 50 in Amsterdam
Voertaal: Nederlands
Toegang: gratis
Aanmelden: via het aanmeldformulier